• Wpisów: 14
  • Średnio co: 197 dni
  • Ostatni wpis: 5 lat temu, 21:12
  • Licznik odwiedzin: 28 901 / 2960 dni
 
xaao
 
xaao: Udało mi się tutaj wrócić, choć czytałam Was codziennie to jakoś trudno było się zebrać żeby coś napisać. LEŃ, PARSZYWY LEŃ ZE MNIE :( Postaram się niedługo do Was wrócić, a w międzyczasie będę wrzucać moje ulubione i sprawdzone przepisy :)

Chce się podzielić z Wami bardzo prostym przepisem na 'zapiekanki' z serem i ziołami. Danie te jest idealne jako przekąska na jakieś imprezy, grille:) Mam nadzieje, że przypadnie Wam do gustu  :)
Składniki:
-chleb
-400 g twardego żółtego sera

pasta pomidorowa:
-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-1 łyżeczka oliwy z oliwek
-niewielka ilość wody do rozcieńczenia
-1/3 łyżeczki czosnku granulowanego

Przygotowanie:
Ser ścieram na tarce o grubych oczkach.
Nagrzewam piekarnik do 220 st. C
Do miseczki dodaję koncentrat pomidorowy, oliwę oraz czosnek i dokładnie mieszam. Następnie rozcieńczam niewielką ilością wody tak, aby otrzymać gęstą, łatwą do smarowania pastę pomidorową.
Kromki chleba kroję na połowę, układam na blaszce w piekarniku, po czym buduję zapiekankę: każdy kawałek smaruję pastą pomidorową, obkładam serem, przyprószam  papryką i ziołami. Kiedy chlebki są gotowe, wkładam blachę do piekarnika.
Piekę na górnej półce z włączonym górnym ogrzewaniem lub grillem przez jakieś 8-10 minut. Pod koniec pieczenia obserwuję, żeby nie przypiec zapiekanek zbyt mocno.
Gotowe wyjmuję z piekarnika, ale zostawiam jeszcze chwilę na ruszcie, żeby nie zaparowały od spodu, wykładam na  talerz i podaję. Smakują same lub z ulubionymi sosami. Są pyszne –chrupiące i bardzo serowe.

Nie możesz dodać komentarza.